Гимназијалцима представљена организација “Интеркултура Србија” и програм размене ученика

Данас је у Свечаној сали школе око 250 гимназијалаца упознато са организацијом АФС Интеркултура Србија, и то кроз пројекат вршњачке едукације. Презентација је одржана у два термина – 11 и 14 часова, а своја искуства ученицима су пренеле Ивана Дробац – ученица новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“ која је прошле године учествовала на размени и боравила у Италији, и Ајлин Озонур – ученица из Истанбула која тренутно борави у нашем граду и похађа Гимназију „Жарко Зрењанин“.

Ове ученице су, као волонтери организације АФС Интеркултура Србија, представиле врбаским гимназијалцима програм размене, и том приликом говориле о могућности пријаве за одлазак наших ученика у иностранство. У оквиру презентације напоменуле су да се ученици  могу пријавити за размену најкасније до 15.2.2017. године, а потом су их детаљније упознале и са другим детаљима самог програма (трошковима, стипендијама и обавезама које имају ученици на размени). Након официјалног дела, учеснице програма размене поделиле су са гимназијалцима своје утиске о самој организацији, и поредиле обичаје у земљама у којима су боравиле са културом из које долазе.

У завршном делу данашње презентације говорила је и Снежана Шкрбић, професорка историје и координаторка Интеркултуре у нашој школи. Она је говорила о свом искуству домаћина ученику, и позвала је гимназијалце да се пријаве за то да приме ученике из иностранства у свој дом и тако упознају другу културу. У свом излагању Снежана Шкрбић је нагласила да је реализација овог програма на волонтерској основи, и додала да поред размене ученика, Интеркултура ради и на размени одељења. На самом крају ученици су упознати са тим да ће и наша школа ускоро учествовати у размени одељења, будући да смо успоставили сарадњу са једном гимназијом из Италије.

Related posts