ОКТОБАР – месец књиге у врбаској Гимназији

У октобру месецу, у школској библиотеци Гимназије, низом различитих активности обележен је МЕСЕЦ КЊИГЕ. Иницијатива да се организују овe активности потекла је од школских библиотекара – Сузане Митровић и Младена Ђуричића, а прва акција у низу била је размена књига под слоганом Књига на дар, која је реализована током обележавања Дечје недеље.

Октобар у школској библиотеци започео је тако што су позвани бивши и садашњи ученици, родитељи и наставници, да донирају школској библиотеци књиге које им нису више потребне, а могу бити корисне будућим генерацијама. На тај начин прикупљено је чак 119 књига, почевши од школских лектира и стручне литературе, па до популарних белетристичких наслова који су већ успели да обрадују наше редовне читаоце.

За све донаторе, библиотекари су припремили захвалнице и џепне књиге које су делили као уздарје, у знак захвалности онима који помажу обнављање библиотечког фонда. Поклони су, у неколико наврата, били припремани и за ученике школе, а до краја акције ученицима је поклоњено око 300 џепних књига које су, по личном избору, преузимали на изложбеном столу који је постављен на улазу у школску библиотеку. Уз симболичне поклоне, ученике су на истом месту чекале кутија (Читали бисмо…) путем које су могли да поделе са нама своје предлоге за набавку нових књига, и Поруке мудрости које су имале за циљ да их мотивишу на читање нових књига и откривање „нових светова“.

Пред сам крај месеца, управа школе је организовала посету 63. међународном београдском сајму књига, а највећој књижевној манифестацији присуствовали су и школски библиотекари. Један од циљева њихове посете Сајму било је информисање о понудама издавачких кућа и успостављање контаката како би се библиотечки фонд у скорије време обновио насловима које су изабрали ученици и новим лектирама које су уведене у реформисани први разред гимназије.

Обележавање октобра као месеца књиге с разлогом смо привели крају баш последњег дана у месецу, када су библиотекари позвали ученике (чланове библиотечке секције) да за сам крај акције израде пано са слоганом ОВДЕ СТАНУЈУ КЊИГЕ. Реч је о паноу који ће бити истакнут на вратима библиотеке, као стални подсетник гимназијалцима да у већој мери користе библиотечки простор, да се друже са књигама и да их (уколико њима нису више потребне) донирају библиотекама чији су корисници.

Текст и фотографије: Сузана Митровић и Младен Ђуричић

 

 

 

Related posts