Први кораци ка науци на Пролећном фестивалу математике у Новом Саду

Највећи математички празник у априлу и ове године је Пролећни фестивал математике у Новом Саду, који се одржава од 8. до 13. априла. Организатори овог догађаја су ПМФ у Новом Саду, Друштво математичара Новог Сада, Огранак САНУ у Новом Саду и Српско научно математичко друштво. Манифестацију је финансијски помогао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Највећа конференција талентованих средњошколаца у Србији „Математички подијум младих“ одржана је у среду 10. априла у Ректорату Универзитета у Новом Саду , у оквиру Пролећног фестивала математике. Нашу школу су представљале Јелена Бубуљ и Лена Пјешчић из II5 и Марко Недић из  IV5.  Јелена и Лена су презентовале рад под називом „Примена логаритама у математици и ван ње“, а Марко рад „Како заправо раде крипто-валуте?“. Ученике је пратила професорка менторка Мира Бјекић.

У оквиру ове манифестације, исти дан била је и додела награда најуспешнијим младим математичарима средњошколцима Јужнобачког округа у 2019. години. Ученик I5 одељења наше школе – Огњен Гавранић освојио је трећу награду. Његовој менторки, професорки Сенки Бајчети, такође је уручена захвалница.

Ауторке текста: Мира Бјекић и Сенка Бајчета

Related posts