Ученици првог разреда успешно представили пројекат „Геометрија око нас“

Данас је у Свечаној сали наше школе одржана презентација пројекта Геометрија око нас. Реч је о пројектној настави коју су, у сарадњи са ученицима првог разреда, осмислили и реализовали наставници Младен Ђуричић и Мира Бјекић. Сам пројекат замишљен је као необичан спој математике и уметности, а пројектне активности реализоване су у току првог полугодишта на предмету Математика и изборном програму Уметност и дизајн.

Циљ пројекта био је да се првацима приближи градиво математике, тако што ће, инспирисани геометријским облицима, припремити необичну изложбу уметничких фотографија. Тема првог модула на изборном програму Уметност и дизајн била је управо инспирација, па је први корак у реализацији пројекта био једноставан. У трагању за инспирацијом помогли су им различити мотиви из окружења, али и часови математике, на којима су у исто време обрађивали геометрију.

Прваци су на фотографијама приказали геометријске облике који их окружују у свакодневном животу, а од најбољих радова направљена је изложба која ће у наредном периоду бити постављена испред школске библиотеке. Изложба је замишљена тако да буде сва у знаку геометријских облика, а прваци су на данашњој презентацији објаснили и како су настајале фотографије приказане на паноима.

Посебно нас радује и то што је пројекат, средином децембра месеца, учествовао на Математичкој галерији, која је одржана у оквиру манифестације Дани математике на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Том приликом рад ученика Василија Вукашиновића, I4 награђен је специјалном наградом, што нас је много обрадовало у данима када смо се припремали за представљање пројектних активности и ученичких радова.

Општи утисак је да су ученици првих разреда уживали у изради пројекта Геометрија око нас и – како су сами истакли на данашњем јавном часу – надају се да ће у наредном периоду имати прилику да узму учешће у неким сличним активностима.

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф. математике

Аутор фотографија: Никола Пешић, ученик одељења I6

Related posts