Гимназијалци обухваћени кампањом „Ум на друм“ Агенције за безбедност саобраћаја

Ученици средњих школа обухваћени су кампањом под називом „Ум на друм“ коју спроводи републичка Агенција за безбедност саобраћаја, а која поставља акценат на поступање младих у случају саобраћајне несреће. Средњошколци су већ активни учесници у саобраћају, а ускоро већина њих и возачи моторних возила, па је стратешки важно да им се скрене пажња на околности које могу изазвати, спречити или на помоћ коју могу да укажу. Са тим су представници Агенције за безбедност саобраћаја и Црвеног крста Србије, у сарадњи са Саветом за саобраћај општине Врбас, упознали ученике трећег и четвртог разреда наше школе.

Агенција за безбедност саобраћаја кампању тренутно спроводи у 15 локалних самоуправа у Републици Србији и њом су обухваћени узрасти од предшколаца до средњошколаца, у зависности од града односно општине. Гимназијалци су се током трајања ове трибине упознали са дужностима физичких лица која се нађу на месту саобраћајне несреће, а такође им је предочено да је прибрано реаговање у оваквим ситуацијама од пресудног значаја. Предавање је имало за циљ да нагласи и то да је мобилни телефон средство путем кога се данас лако могу позвати надлежне службе у помоћ, али да употреба мобилног телефона у вожњи исто тако постаје главни узрочник великог броја саобраћаних несрећа.

Поред едукативног дела кампање, ученици су имали прилику и да се забаве узимајући активно учешће у квизу знања који је истим поводом одржан. Гимназијалци су успешно одговарали на занимљива питања организатора и тако освојили вредне награде које ће сигурно допринети да у будућности буду још безбеднији учесници саобраћаја, истакла је проф. математике и рачунарства Мира Бјекић, која је пратила ученике током ове активности.

Делови текста преузети са званичног сајта Телевизије Бачка“.

 

Related posts