Изузетна Вукова награда за Гимназију „Жарко Зрењанин” из Врбаса

У Председништву Србије данас су додељене Вукове награде добитницима за 2021. годину. Признање Културно-просветне заједнице Србије традиционално се додељује појединцима и институцијама „за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору”. Награда је први пут додељена 1964. године, а седам година касније (1971), установљена је и Изузетна Вукова награда, чији је први лауреат био српски нобеловац – Иво Андрић. Уз њега, на списак „изузетних” носилаца овог признања уписали су се и нобеловци Харолд Пинтер и Петер Хандке, али и многобројни појединци и институције, међу којима се посебно истичу: Десанка Максимовић, Васко Попа, Добрица Ћосић, Љубомир Симовић, Матија Бећковић, Матица српска, Народно позориште, Карловачка гимназија и др.

Ове године додељено укупно пет Изузетних Вукових награда које су добили књижевни критичар и теоретичар Јован Делић, књижевни историчар и теоретичар Душан Иванић, историчар Предраг Ј. Марковић, Гимназија „Жарко Зрењанин” из Врбаса, Српски национални савет Црне Горе и часопис „Борба”. Награду је, у име наше школе, примила директорка Татјана Кажић, која је истакла да колектив Гимназије предано ради на очувању дугогодишње традиције и труди се да прошири своје видике, повезујући се са школама из удаљених крајева света.

На свечаности је додељено и једанаест Вукових награда, чији су добитници за 2021. годину лекар, књижевник и публициста Стојан Бербер, књижевница, новинарка и уредница Душица Милановић, Народни оркестар РТС, ликовни уметник Божидар Плазинић, књижевник и драмски писац Стојан Срдић, историчар уметности и ликовни критичар Сава Степанов, музејска саветница и кустос Славица Стефановић, књижевни издавач Ратко Стоиљковић, академски сликар Добри Стојановић и режисер, сценариста и афористичар Милан Шарац.

У наставку можете погледати кратку репортажу са свечаности коју је припремила Радио-телевизија Србије:

Related posts