Гимназија обележава „Недељу сећања и заједништва”

Поводом годишњице трагичних догађаја који су се десили у Основној школи „Владислав Рибникар” у Београду, као и у Дубони и Малом Орашју, Гимназија обележава Недељу сећања и заједништва у периоду од 7. до 10. маја текуће школске године.

Циљ Недеље сећања и заједништва је одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници. С друге стране, намера је да се утиче на развој вредности, вештина, знања и критичког размишљања код ученика, потребних за живот у савременом друштву. Начин за то је реализација активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и способности за дијалог. Недеља сећања и заједништва ће од наредне школске године бити део школског календара и надамо се да ће бити прихваћена и подржана у школској заједници.

Реализација активности усмерена је на развој појединих компетенција обухваћених моделом компетенција за демократску културу, а које желимо да градимо у васпитном раду са ученицима. Оне осликавају вредности, ставове, вештине и критичко мишљење, односно компетенције које су биле препознатљиве код деце чији су животи трагично прекинути.

Једна од активности ученика Вршњачког тима у ту сврху је израда паноа који је помен трагично преминулих, чиме чувамо сећање на њих. Истовремено, то је и подсетник на поштовање основних људских права, у првом реду права на живот и личну безбедност, као и поштовање личности и достојанство.

Aуторка текста и фотографија: Марија Трубинт Тот, психолог

Related posts