ДЕЧЈА НЕДЕЉА У ЗНАКУ ПРИЈАТЕЉСТВА, ЉУБАВИ И ХУМАНОСТИ

 

            Дечја недеља обележена је и ове године у нашој школи, и то под занимљивим слоганом: „Нећу да бригам, хоћу да се играм“. Програм који је предвиђен овим поводом обележиле су многобројне активности ученика, које су имале за циљ да укажу на праве људске вредности и да у први план ставе значај искреног пријатељства, љубави и хуманости.

            Једна од активности која је обележила недељу за нама јесу Поруке пријатељства. Ученици свих одељења имали су прилику да на табли, која је постављена испред школске библиотеке, испишу поруке пријатељства упућене драгим људима. Углавном су то биле поруке за најбоље пријатеље и омиљене професоре, али су се на табли нашли и цитати великих светских књижевника, као и поруке у којима су гимназијалци подсећали на исконске вредности: „Добро се добрим враћа“; „Доброта се налази у срцима људи“; „Пријатељство је једна душа у два тела“…

            Осим порука које су исписивали и великог броја других активности у којима су учествовали током трајања дечје недеље, гимназијалци су искористили прилику да у оквиру овог програма још једном покажу своју хуманост, тако што су се придружили акцији Деца – Деци. Они су сакупили одећу и обућу која им више није потребна, а која ће у зимским данима бити од великог значаја корисницима социјалне помоћи. Пакети ће током наредне недеље бити предати организацији „Црвени крст“ , заједно са великим бројем слаткиша који су намењени деци из социјално угрожених породица.

            Последњи дан дечје недеље, гимназијалци су искористили да замене улоге са руководством школе, као и са својим предметним професорима. Тог дана они су добили прилику да испоље своју креативност, али су истовремено сазнали и како изгледа радни дан директора, секретара, педагога, библиотекара и људи који раде у рачуноводству школе, односно – како изледа школски час када се нађу у улози професора. Часови на којима је дошло до замене улога били су нарочито занимљиви, како за ученике, тако и за професоре који су, после дужег времена, поново сели у ђачку клупу. На тај начин, и последњи дан дечје недеље протекао је као и сви претходни са осмехом на лицима, а у знаку пријатељства, љубави и хуманости!

Related posts