Школа отвореног ума и срца – Гимназија у програму размене ученика са Италијом

Двадесеточлана делегација из италијанског града Каљари примљена је свечано данас у просторијама  Гимназије „Жарко Зрењанин“. Реч је о деветнаест ученика и њиховом професору коју су се у двонедељној посети Врбасу нашли као учесници програма размене ученика Интеркултура Србија. Током наредних четрнаест дана, ови ученици ће, заједно са својим вршњацима из наше средине, разменити искуства и упознати културолошке сличности и разлике. Подробно ће упознати Врбас, а посетиће и друге градове – Београд, Нови Сад и Суботицу.

„Овде сам да вам пожелим добродошлицу у нашу школу која важи за једну од најстаријих средњих школа у Србији. Гимназију тренутно је похађа 615 ученика, а сваке године из ње изађе око 150 матураната који даље настављају своје универзитетско образовање и с поносом истичу да су били ученици ове школе. Осим формалног, у школи је могуће остварити и различите видове неформалног образовања, па тако гимназијалци имају прилику да учествују у многобројним креативним радионицама и секцијама које школа нуди. Кроз неке од њих проћи ће и учесници програма размене током двонедељног дружења са ученицима-домаћинима“, рекла је директорка Татјана Кажић у свом поздравном говору.

Председник Привременог органа општине Врбас, Милан Глушац, поздравио је делегацију из Италије у име локалне самоуправе као покровитеља њиховог боравка. Он је нагласио увереност да ова размена отвара нову димензију за општину и школу, најпре у културној спознаји и могућности упоређивања различитих начина живота, образовних система и система уопште.

На ове речи надовезала се и Снежана Шкрбић, професорка врбаске Гимназије и локални координатор програма Интеркултура Србија, која се захвалила свима што су допринели остварењу њеног сна:

„Одувек сам желела да радим у школи где су ученици отвореног ума и отвореног срца. Наша школа то јесте, а реализацијом овог програма биће то још и више. Школа је програм отпочела са једном ученицом на размени током ове школске године, а сада се то усложњава. Сигурна сам да је ово тек почетак за нас“, додала је Снежана Шкрбић, и истакла да ће у мају месецу осамнаест врбаских гимназијалаца отпутовати у Каљари, где ће, током двонедељног боравка, наставити да граде своја пријатељства са друговима из Италије. На том путу пратиће их, поред ње, и професорка енглеског језика – Бранка Прекић, која је умногоме допринела да се оствари и реализује овако добар однос са пријатељима из Италије.

Говорећи у своје име и у име својих ученика, њен италијански колега – Фабрицио Ору, назначио је да му је прва импресија по доласку у Србију и Врбас, да су људи врло љубазни, лежерни, а домаћини су веома пријатни и да зато много очекује од ове посете. Присутнима се на италијанском језику обратила и професорка италијанског језика – Златица Вукчевић, а у уметничком делу свечаности представили су се ученици Гимназије у сарадњи са професорима и ученицима Основне музичке школе, изводећи дела италијанских аутора. Госте у наставку боравка чека садржајан план обиласка Врбаса и околине, као и дискусије и радионице.

Напомена: Делови текста преузети са интернет портала Око нас.

Related posts