Представници наше школе на међународној конференцији DIG4TEACH

Наша школа се до сада више пута сусрела са изразом „дигитална компетентност“ и учествовала у више радионица са том темом.  Европска Унија је, схватајући неопходност усавршавања таквог знања првенствено у образовању, формирала научно утемељен оквир за дигиталне компетентности едукатора (DigCompEdu) који описује шта то у ствари значи када су професори и наставници дигитални компетентни. Управо на ту тему Покрет за друштвени и економски развој Србије у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација организовало је конференцију под називом DIG4TEACH. Конференција је одржана 18. фебруара у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а објединила је неколико тема из области дигитализације, попут дигиталне писмености, дигиталне компетенције, дигиталних ресурса, подучавања и учења дигитализације и слично. Испред наше школе, на Конференцији су учествовале професорка математике и рачунарства – Мира Бјекић и директорка школе – Татјана Кажић.

Предавачи су еминентни стручњаци из Европске уније који се баве овом тематиком. У питању су професори који имају одлична искуства у својим земљама и који таква знања користе у свом свакодневном раду, претварајући теорију у праксу. То су Alessandro Brolpito, виши специјалиста за дигитална знања и учења у  Evropskoj Trening Fondaciji (ETF), из Европске фондације за образовање, Panagiotis Kampylis, истраживач из заједничког истраживачког центра Европске комисије и Ekaterina Prasolova-Fоrland, NTNU из Норвешке. Од предавача из наше земље на конференцији су говорили Данијела Шћепановић, аналитичарка образовне политике и образовни технолог из Министарства за образовање, науку и технолошки развој; проф. др Радивој Стојковић, директор гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада; проф. др Драган Машуловић са Природно-математичког факултета у Новом саду и проф. др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета Универзитета у Београду.

Учеснике Регионалне DIG4TEACH конференције поздравио је и  председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, истичући да је Нови Сад “Силицијумска долина Србије”. Поред њега, присутнима су се обратили и помоћница министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, Министарства за трговину, туризам и телекомуникација проф. др Ирина Рељин и проректор за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Стеван Станковски.

Ауторка текста: Татјана Кажић, директор

Related posts