Гимназија по трећи пут у програму размене одељења AФС „Интеркултура Србија“

Наредних седам дана гости Гимназије „Жарко Зрењанин“ и њених ученика биће средњошколци из турског града Адане. Смештени у породицама својих нових другова и другарица из Врбаса, млади Турци, заједно са својим наставницима, имају план да се кроз низ акција, радионица и посета појединим градовима овог дела Србије, упознају са културом, језиком и традицијом државе у коју су стигли по први пут.

Средњошколци из Турске у Србију су допутовали јуче, а дочекали су их домаћини који су их већ првог дана упознали са српском престоницом. Након доручка у ресторану „Бела река“, ученици су обишли град у пратњи туристичког водича који их је, најпре на турском а потом и на српском језику, упознао са знаменитостима Београда и Калемегданском тврђавом. Обилазак престонице завршио се у Народном музеју, где су наши гости имали прилику да погледају сталну музејску поставку и да се упознају са симболима српске културе. То је – показало се – био одличан начин да започне овогодишња размена.

Званични пријем у Врбасу традиционално је организован у просторијама Гимназије, тако што је приређена скромна свечаност са којом су ученици и наставници наше школе пожелели добродошлицу пријатељима из Турске. Присутнима су се обратили: Даница Парошки – помоћница председника општине за послове образовања и васпитања, Мехмет Тојгуш – проф. енглеског језика из средње школе у Адани, и Татјана Кажић – директорка Гимназије „Жарко Зрењанин“. Они су говорили о значају програма размене и показали радост што, на овај начин, заједно отварамо врата у свет.

Након званичног програма, уследио је музички колаж који су врбаски гимназијалци припремили у сарадњи са проф. музичке културе – Драганом Ристић. Присутни гости уживали су у сплету традиционалних и модерних нота, а потом се дружење наставило уз коктел и креативне радионице. У овогодишњој размени учешће је узело 11 гимназијалаца, а координаторке програма су професорке Снежана Шкрбић и Мира Бјекић, које ће пратити наше госте у свим активностима. Кроз волонтерски рад, учешће је узео и велики број ученика и наставника, који ће се потрудити да овогодишња размена буде спроведена на најбољи могући начин.

Посета у оквиру програма размене биће и узвратна, будући да ће врбаски гимназијалци почетком маја месеца посетити своје пријатеље у Адани. До тада остаје да се покажу као добри домаћини и потруде се да наредна недеља буде једна од најлепших у животу њихових нових пријатеља.

Део текста преузет са званичног сајта Општине Врбас.

Related posts