Гимназија у улози домаћина свечано обележила школску славу – Светог Саву

Гимназија „Жарко Зрењанин“ овог јануара била је домаћин школске славе на општинском нивоу, па је тим поводом у просторијама школе одржана Светосавска академија. Пред директорима образовних установа општине Врбас, просветним радницима, црквеним великодостојницима и руководством локалне самоуправе, о првом српском просветитељу, утемељивачу образовања, књижевнику и законодавцу – првом српском архиепископу Светом Сави, беседио је песник Мирослав Алексић, док су у пригодној приредби светитељу у част песме рецитовали и певали бивши и садашњи гимназијалци.

„У години за нама на два посебна начина смо се одужили живом свецу Светом Сави – литијама које су избориле да светиње буду сачуване у Црној Гори, и изградњом Храма Светог Саве. То су два подвига од којих бих овај први истакао као већи и значајнији, јер је очувао светосавље у изворном облику. Увек треба истаћи, а ове године и посебно, да је Свети Сава утемељио и српско здравство, да је Студеница била прва српска болница и данас би требало скренути пажњу на ту чињеницу, кад се цела земља бори са овом пошасти која се зове епидемија ковида“, рекао је, између осталог, Мирослав Алексић.

Славски колач освештао је протонамесник Борислав Тошић, а присутне су поздравили и Татјана Кажић, директорка Гимназије „Жарко Зрењанин“, и Предраг Ројевић, председник општине Врбас, који је – уз честитке поводом школске славе – најавио је наставак улагања у образовање, истичући да је то улагање у боље сутра и боље друштво у будућности.

„Надам се да ће нас речи нашег просветитеља охрабрити у настојањима да у овим тешким временима останемо на правом путу. Порука Светог Саве каже да ‘останемо у подвизима ка добру, ни на десно ни на лево, него по сили, колико се има снаге, царским путем да течемо, сетивши се онога што јесмо’. Снажна порука која треба да нас храбри и да нам осветљава наш просветитељски пут. Данас је под кровом наше Гимназије никад мање гостију, а никад више наде и вере да ће следећа слава бити обележена и прослављена у ширем окружењу”, рекла је директорка Татјана Кажић, а затим прочитала честитку коју је свим просветарима и ученицима упутио министар просвете Бранко Ружић.

У централном делу програма гостима су се представили ученици Гимназије (Љиљана Кнежевић, Тара Божовић, Анђела Ђукановић, Ања Јововић, Владица Кљајић, Мирослава Мусић, Милена Никитовић, Вук Апостоловски, Бранко Павловић, Алекса Загорац и Игор Станић), који су овогодишњу свечаност припремали у сарадњи са професоркама Драганом Ристић, Љиљаном Медаков Салонски, Јасмином Милић, Јеленом Вујовић, Татјаном Бјекић и Невеном Малетин. За ову прилику припремљен је и видео снимак пригодног карактера, који су монтирали ученици Павле Раонић и Андрија Чуровић:

Напомена: Делови текста преузети са званичног интернет портала Општине Врбас.

Related posts