Ратко Шоћ поклонио врбаској Гимназији рукопис песме „Осам тамбураша с Петроварадина”

Наш угледни суграђанин и истакнути уметник – Ратко Шоћ, учинио нам је велику част када је протекле недеље одлучио да једно своје дело поклони на трајно чување библиотеци врбаске Гимназије. Реч је о рукопису песме „Осам тамбураша с Петроварадина”, чији текст је записао давне 1975. године, а после непуних 50 година пристао да је забележи у необичном формату и направи од њених стихова визуелно уметничко дело. Шоћ је, у великом формату и словима аутентичним за његов стваралачки израз, исписао стихове руком и тако створио несвакидашње дело које ћемо поносно чувати у библиотеци Гимназије.

Молбу да изради свитак великог формата, Ратку Шоћу упутио је професор наше школе – др Младен Ђуричић, а све у циљу обележавања великог јубилеја – два века од оснивања школске библиотеке. А зашто баш Ратко Шоћ и песма „Осам тамбураша”? Одговор је једноставан и крије се у чињеници да је врбаска Гимназија на више начина повезана са овим уметником, пре свега због тога што је ишколовала више чланова његове породице. Пре више од педесет година Гимназију је похађала Шоћова супруга, касније његова деца, а данас и унуци – Нађа и Данило. Осим тога, Шоћ је и сам доприносио раду наше установе, превасходно тако што је током седамдесетих година помагао проф. Кости Јањчићу у уређивању часописа „Млади дани”, али и када је – током потоњих годишњица – одговарао на наше позиве и поклањао Гимназији слике које данас красе зидове школе. Узимајући у обзир дугогодишњу традицију коју имају и школа и уметник, ово је била још једна добра прилика да се Ратко Шоћ укључи у обележавање значајног јубилеја који смо започели у овој школској години.

Велику захвалност дугујемо уметнику, али и његовој унуци – Нађи Шоћ, која је била важан посредник и значајно допринела да се идеја нашег професора успешно реализује. Ратко Шоћ је 22. фебруара 2023. угостио проф. Младена Ђуричића у свом атељеу и предао му поклон који је израдио за Гимназију, а сусрет је протекао у занимљивим разговорима о прошлим временима и великим уметницима који су прошли кроз његов живот… Будући да се сусрет догодио на рођендан Данила Киша, разговори су кренули од великог писца, а наставили су се са успоменама на Фестивал југословенске поезије младих, Мику Антића, Густава Крклеца и друге значајне личности са којима је Ратко Шоћ друговао. Овим путем му се још једном захваљујемо, а ученике позивамо да у библиотеци погледају његов рукопис…

Related posts