Гимназију посетила проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Гимназија је ове године прославила Дан школе 6. априла, због ускршњег распуста. Свечаност је увеличала својом посетом државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја – проф. др Маријана Дукић Мијатовић. Маријана је, иначе, бивши ђак врбаске Гимназије, а остала је упамћена и као један од најбољих ученика у својој генерацији.

Након завршене Гимназије, уписала је Правни факултет Универзитета у Новом Саду у школској 1994/95. години, а на истом факултету је дипломирала 1999. године. Правосудни испит положила је 2002. године са одликом, након приправничког стажа у Привредном суду у Новом Саду. Магистарски рад одбранила је 2004. године на Правном факултету Универзитета у Новом Саду. Исте године пријавила је тему докторске дисертације „Заштита поверилаца у стечају” и 2008. године на Правном факултету Универзитета Привредна академија у Новом Саду стекла звање доктора правних наука.

Проф. др Маријана Дукић Мијатовић је ванредни професор на Универзитету у Новом Саду, на Факултету техничких наукаКатедра за друштвене науке. Редовни професор је од 2016. године на Правном факултету за привреду и правосуђе Универзитета Привредна академија у Новом Саду. Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја, која је донета по захтеву Института за међународну политику и привреду у Београду 2020. године, стекла је научно звање виши научни сарадник. Аутор је седам књига и преко 120 научних и стручних радова, од тога 20 радова (М22 и М23) објављених у угледним часописима индексираним на Thompson Royters листи. Поред свих ових успеха, радо се сећа гимназијских дана и увек се одазове позиву да посети нашу школу. То је истакла и ове године у свом говору на свечаности поводом прослаце Дана школе, којим се обратила присутнима.

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф. математике и рачунарства

Related posts