5. Фестивал средњошколске кратке приче – Саопштење жирија

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

5. ФЕСТИВАЛ СРЕДЊОШКОЛСКЕ КРАТКЕ ПРИЧЕ

Гимназија  Жарко Зрењанин из Врбаса 20. априла 2023. расписала је Конкурс за 5. Фестивал средњошколске кратке приче са циљем афирмисања кратке приче као књижевног жанра. Фестивал је основан 2018. године, са циљем да негује мултикултуралност међу средњошколцима и подстакне стваралаштво младих који деле заједничку љубав према писаној речи, а током протеклих пет година окупио је на стотине средњошколаца.

Овогодишњи Конкурс затворен је 20. маја 2023, а на Фестивалу је учествовао велики број средњошколаца са територије целе земље. Све приче шифроване су по редоследу приспећа, а жири је имао тежак задатак да издвоји и рангира најбоље у овој школској години.

Жири Фестивала оцењивао је радове у саставу: Горан Лабудовић Шарло, књижевник; Марко Тошовић, уредник портала ФуснотаЉиљана Медаков Салонски, проф. српског језика и књижевности; Јелена Вујовић, проф. српског језика и књижевности и др МладенЂуричић, проф. српског језика и књижевности. Они су истакли да је квалитет пристиглих прича на високом нивоу, што је додатно отежало посао рангирања. Задатак сваког члана жирија био је да издвоји и рангира пет прича за које сматра да су најбоље, а након што су збројени сви пристигли гласови, издвојиле су се три приче. Прва три места заузели су аутори чије су приче, у оцени свих чланова жирија, заузеле високе позиције.

 

1.  место:

Теа Ајдер – „Сећам се“

Седма београдска гимназија, Београд

2. место:

Сара Моснак – „Џелат“

Карловачка гимназија, Сремски Карловци

3. место:

Лазар Драгичевић – „Окрени се“

Гимназија „Лаза Костић”, Нови Сад

 

Поред прича које је наградио жири, уредништво портала Фуснота ове године доделило је награду публике и награду публици. Реч је о причи која је имала највећу подршку публике (највећи број „лајкова“ на Инстаграм страници _fusnota_), и најзанимљивијем коментару који је публика оставила на неку од прича. У овој категорији награђени су:

 

Награда публике:

Арсеније Видојевић – „Триптих“

Седма београдска гимназија, Београд

 

Награда публици:

Милош Дракул, Инстаграм профил: milos.drakul

 

Поред награђених, у свом саопштењу жири је похвалио и друге ауторе који су учествовали на 5. Фестивалу средњошколске кратке приче, а посебно ученике и наставнике следећих школа: Гимназије „Вељко Петровић” из Сомбора, Гимназије и економске школе „Светозар Милетић” из Србобрана, Гимназија „Борислав Петров Браца” из Вршца, Гимназије „Лаза Костић” из Новог Сада, ЕТШ „Михајло Пупин” из Новог Сада, Карловачке гимназије, Седме београдске гимназије, Тринаесте београдске гимназије, Филолошке гимназије из Београда, Девете гимназије „Михаило Петровић Алас” из Београда, Медицинске школе из Београда, Гимназије „Свети Сава” из Пожеге, Медицинске школе из Ужица, Средње школе из Крупња и Гимназије „Скендербеу” из Прешева.

Овом приликом честитамо свим награђеним ауторима и желимо им много успеха у даљем раду! Очекујемо да ћемо, у још већој и јачој конкуренцији, читати ваше приче на 6. Фестивалу средњошколске кратке приче.

Организациони одбор Фестивала: др Младен Ђуричић и Јелена Вујовић

(gimvrbas.fkp@gmail.com)

 

Related posts