Талентовани гимназијалци учествовали на пројекту „Андревље 2024”

Гимназија „Жарко Зрењанин” је 22–27.4.2024. била део „Пројекта обуке талентованих ученика средњих школа са територије АП Војводине”, који кроз заједничку сарадњу спроводе Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

На Фрушкој гори боравило је десет талентованих гимназијалаца (Олга Делибашић, Валентина Рудиј, Миња Матовић, Сара Пантовић, Лука Булатовић, Алекса Пејовић, Исидора Ђукић, Луна Драшковић, Стефан Глођовић и Марија Алексић), у пратњи проф. др Младена Ђуричића. Како је протекао њихов боравак на Фрушкој гори и шта су све ново имали прилику да науче, објаснила је ученица Сара Пантовић:

„Боравак на Фрушкој гори био је незабораван. Одсели смо и Хотелу „Цептор” на Андревљу и мало је рећи да смо одушевљени пројектом. Предавања су била изузетно занимљива и информативна, што нас је мотивисало да активно учествујемо и научимо много нових ствари. Сваки дан био је испуњен дружењем и едукативним активностима, због чега смо се брзо повезали и стекли нова пријатељства. Ментори су се трудили да нам, поред радионица, омогуће што више времена за дружење. Играли смо друштвене игре, разговарали и створили пријатељства за читав живот. Последњи дан био је нарочито емотиван, јер смо се у кратком року везали једни за друге и било је тешко растати се после свега.

Стручни сарадници били су изванредни, увек доступни и спремни да нам помогну и одговоре на питања која смо имали. Њихова стручност и ентузијазам су нас додатно инспирисали да се трудимо. Радионице су биле занимљиве, обухватиле су све сфере наших интересовања и сигурно ће нам свима помоћи да се додатно развијемо у будућности. Посебан утисак на мене је оставила радионица на којој смо правили накит уз помоћ Морзеове азбуке. Најпре смо се упознали са Морзеовом азбуком, а потом смо правили наруквице са тајним порукама које је једино могуће дешифровати уколико знате Морзеову азбуку. Радионица је била изузетно занимљива, а након ње смо разменили наруквице једни са другима.

Природа око хотела била је очаравајућа. Пространи пејзажи, шуме и планине пружали су мир идеалан за опуштање након интензивних радионица. Свеукупно, боравак на Андревљу био је незаборавно искуство. које ћу дуго памтити по новим знањима која сам стекла и дружењу са дивним људима које сам упознала. С тим у вези, присетила бих се још једне радионице на којој смо имали прилику да опишемо себе и размислимо колико смо посебни, а онда и да пишемо мотивационе поруке нашим пријатељима. Те поруке смо сачували како бисмо, сваки пут када се осећамо лоше, могли да их прочитамо и подсетимо се колико смо вољени и поштовани. У томе је можда и најдубљи смисао свега што смо заједно прошли на Андревљу”.

Ауторка текста: Сара Пантовић, ученица одељења III1

Галерију фотографија можете погледати на Фејсбук страници школе.

Related posts