6. Фестивал средњошколске кратке приче – Саопштење жирија

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

6. ФЕСТИВАЛ СРЕДЊОШКОЛСКЕ КРАТКЕ ПРИЧЕ

Гимназија  Жарко Зрењанин из Врбаса 26. марта 2024. расписала је Конкурс за 6. Фестивал средњошколске кратке приче са циљем да подстакне стваралаштво младих који деле заједничку љубав према писаној речи и афирмише кратку причу као књижевни жанр.

Овогодишњи Конкурс затворен је 26. априла, а на Фестивалу су учествовали средњошколци из више од 20 средњих школа са територије Републике Србије. Међу њима су били претежно гимназијалци, али и значајан број ученика из стручних школа, што нас је посебно обрадовало. Све приче шифроване су по редоследу приспећа, а шесточлани жири је рангирао најбоље у овој школској години.

Жири је оцењивао радове у саставу: Горан Лабудовић Шарло, књижевник; Дуња Пешут, проф. српског језика и књижевности; Јасмина Милић, проф. српског језика и књижевности; Јасминка Олић Илчешин, проф. српског језика и књижевности;  Јелена Вујовић, проф. српског језика и књижевности и др МладенЂуричић, проф. српског језика и књижевности. Они су истакли да је посао жирирања био прилично тежак, јер је квалитет пристиглих прича био врло уједначен. То нам говори да су средњошколци врло даровити и овим путем их подстичемо да наставе да пишу и такмиче се на сличним конкурсима.

Задатак сваког члана жирија био је да издвоји и рангира пет кратких прича за које сматра да су најбоље, а након што су збројени сви пристигли гласови, издвојиле су се најуспелије приче. Прва три места заузели су аутори чији радови, у оцени свих чланова жирија, заузимају високе позиције.

Прво место:

 Нађа Шушулић – „Ви сте писали пре мене”

Гимназија „Жарко Зрењанин”, Врбас (4. разред)

(12 бодова)

 

Друго место:

Лена Драгутиновић – „Благо кроткима, јер ће наследити земљу”

Гимназија „20. октобар”, Бачка Паланка (1. разред)

(11 бодова)

 

Треће место:

 Неда Илић – „Наопако”

Гимназија „Бора Станковић”, Бор (1. разред)

(10 бодова)

Снежана Родић – „Младић доброг срца”

Гимназија „20. октобар”, Бачка Паланка (1. разред)

(10 бодова)

 

Поред прича које је наградио жири, уредништво портала Фуснота и ове године доделило је награду публике и награду публици. Реч је о причи која је имала највећу подршку публике (највећи број „лајкова“ на Инстаграм страници _fusnota_), и најзанимљивијем коментару који је публика оставила на неку од прича. У овој категорији награђени су:

Награда публике:

Лука Косановић – „Дан на води”

ЕТШ „Михајло Пупин”, Нови Сад (1. разред)

(1.100 „лајкова”)

Награда публици:

Војин Савић, Инстаграм профил: vojin.ss

 

Жири похваљује и друге ауторе који су учествовали на 6. Фестивалу средњошколске кратке приче, а посебне похвале додељује за четири приче:

Похвалa:

Нађа Милаковић – „Лисица и луталица”

Митровачка гимназија, Сремска Митровица (1. разред)

(8 бодова)

Јелена Кресоја – „Прича у лавиринту”

Гимназија „Бранко Радичевић”, Стара Пазова (2. разред)

(7 бодова)

Стефан Глођовић – „Ненадмашни граде”

Гимназија „Жарко Зрењанин”, Врбас (2. разред)

(7 бодова)

 

Тара Миловановић – „Четрдесет шестица”

Седма београдска гимназија, Београд (2. разред)

(6 бодова)

 

Ову прилику користимо да додатно похвалимо ученике и наставнике који редовно учествују на Фестивалу средњошколске кратке приче и који су ове године послали веома успеле радове. То су ученици и наставници следећих школа: Седма београдска гимназија, XIV београдска гимназија, Филолошка гимназија из Београда, Гимназија „Душан Васиљев” из Кикинде, Гимназија „Борислав Петров Браца” из Вршца, Гимназија „Лаза Костић” из Новог Сада, ЕТШ „Михајло Пупин” из Новог Сада, Карловачка гимназија, Гимназија „Бранко Радичевић” из Старе Пазове, Митровачка гимназија из Сремске Митровице, Гимназија „20. октобар” из Бачке Паланке, Музичка школа из Ниша, Гимназија „Свети Сава” из Пожеге, Гимназија „Бора Станковић из Бора, Гимназија из Краљева и Друга крагујевачка гимназија.

На самом крају, још једном честитамо награђеним и похваљеним ауторима и желимо им много успеха у даљем раду! Очекујемо да ћемо, у још већој и јачој конкуренцији, читати ваше приче на 7. Фестивалу средњошколске кратке приче.

Организациони одбор Фестивала: др Младен Ђуричић и Јелена Вујовић

(gimvrbas.fkp@gmail.com)

Related posts