Ученица из Турске се школује у Врбасу: “Наша два народа су веома слична…”

Гимназију „Жарко Зрењанин“ у Врбасу ове школске године похађа ученица из Измира у Турској, Лутфије Ајлин Озонур. Она је у клупу једне од најстаријих гимназија у Србији доспела у оквиру размене ученика посредством НВО „Интеркултура“.

– Дошла сам у Србију да упознам нове људе, језик и културу. Постоји доста сличности између живота у Турској и Србији, али и неких битних разлика. Успевам да пратим наставу на српском језику захваљујући школским друговима, који ми свакодневно помажу. С њима посећујем места за младе, одлазимо на журке, на базен, вежбамо зумба аеробик, и могу да кажем да сам у Врбасу заиста срдачно прихваћена – каже Ајлин.

Она је у склопу програма „Интеркултуре“ посетила и Београд, Шабац и Зајечар, и веома је задовољна оним што је видела и научила. У Врбасу ће завршити четврти разред гимназије, после чега намерава да студира у Немачкој.

Ајлин у Врбасу станује код професорке историје Снежане Шкрбић, која је координаторка „Интеркултуре“ у врбаској гимназији.

– Један од најбољих начина да ученици упознају другу културу јесте да у својој школи имају друга из неке стране земље. Преко њега уче о његовој култури, а увиђајући разлике постају свесни специфичности сопствене културе. Уз другове из далеких земаља, навикавају се да нешто не мора бити боље или лошије, него само другачије. Они тако постају грађани света – истакла је професорка Шкрбић.

Око 250 врбаских гимназијалаца упознато је с програмом „Интеркултуре“, захваљујући искуствима која су им пренеле Ајлин и Ивана Дробац, ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, која је прошле године похађала школу у Италији.

САРАДЊА И СА ИТАЛИЈАНИМА

Професорка Шкрбић позвала је гимназијалце да се укључе у пројекат размене ученика пријавама за одлазак у иностранство, које се примају до 15. фебруара, али и прихватањем вршњака из Европе у својим домовима. Ученицима је предочено и да ће врбаска гимназија учествовати у разменама одељења, а ради тога је већ успостављена сарадња с једном школом из Италије.

Ауторка текста: З. Рајић, Вечерње Новости

Текст преузет са интернет портала дневног листа Вечерње новости

Related posts