На креативан начин обележена „Европска недеља програмирања“

Током претходне недеље, врбаски гимназијалци су се придружили вршњацима широм Европе и обележили Европску недељу програмирања.

На самом почетку професорка Светлана Мандић је за ученике одржала радионице „Израда апликације у програмском језику Python“ . Учесници на радионицама били су ученици I, II и IV разреда, а радили су по групама, и то у неколико термина:  9, 10. и 11. октобра.  На овим радионицама 21 ученик је креирао програм за играњe игрe „Каладонт“, а осим знања из програмирања учeници су проширили фонд рeчи којe свакоднeвно користe и добро су сe забавили.

За 22 ученика I, II и IV разреда, у четвртак 19.10.2017. године проф. Светлана Мандић одржала  је предавање и радионицу „Решавање проблема у програмском језику Python“.  У уводном делу ученицима су представљени основни елементи програмског језика, као и начини учења програмирања који ослобађају креативност и развијају логичко мишљење. На предавању је ученицима пружена могућност разумевања и стварања нових технологија у месту присутне заинтересованости за њихово коришћење. Након тога, ученици су креирали различите апликације према својим идејама и интересовањима.

Уз подршку “Google Europe”, Удружење професора информатике Србије (УПИС) организовало је догађај под именом “BIG STEP IN LEARNING PROGRAMMING WITH GOOGLE”, а унутар Европске недеље програмирања – Europe Code Week.  Ученици из преко 60 школа у Србији били су учесници овог догађаја, а врбаски гимназијалци су показали да је њихово место међу најбољима. 

У периоду од 16. до 20. октобра ученици првог и трећег разреда упознали су основе ХТМЛ-а и направили су своје прве веб странице. Организатор овог дела активности је професорка Весна Никитовић, а координатор професор Игор Лазаревић. Интересовање је било изузетно велико, тако да је у догађај укључено укупно 114 ученика.  

Представљање завршних радова одржано је 20. октобра у 12.30 часова. 25 ученика је презентовало своје радове, а присутни наставници и ученици су са великом пажњом погледали припремљене материјале. Радови су изазвали позитивне коментаре, а ученици који су се укључили су показали велику мотивисаност да наставе учење кроз самостално истраживање. Заједнички закључак је да је ученицима ово био први велики корак у свет ХТМЛ-а, али свакако не и последњи…

Претходна недеља у нашој школи протекла је у знаку кодирања, а преко 150 ученика учествовало је у обележавању Европске недеље програмирања и на тај начин се прикључило вршњацима широм Европе.

Ауторка текста: Весна Никитовић, проф. рачунарства и информатике

О активностима поводом обележавања Европске недеље програмирања нешто више можете прочитати на бловима наставника: Часови рачунарства и Рачунарство и информатика

Related posts