Недеља незаборавног интеркултуралног дружења у Врбасу

У периоду од 12. до 19. новембра наш град је, на кратко, постао важан интеркултурални центар, будући да су, у оквиру овогодишње размене ученика, у Гимназији „Жарко Зрењанин“ боравили средњошколци са југа Италије. Реч је о програму размене чији је посредник непрофитна невладина организација „Интеркултура Србија“, са којом је врбаска Гимназија започела сарадњу 2016. године, када је деветнаест ученика учествовало у двонедељној размени са средњошколцима на Сардинији. Добра традиција се наставила и ове године, па је тако успостављена сарадња са језичком гимназијом из Лагонегра.

Група од 22 средњошколца из Италије пристигла је у Врбас у пратњи две професорке – Ritе Armentano и Rosе Iannaccone, а врбаски гимназијалци приредили су им незабораван дочек већ на аеродрому у Темишвару, где је слетео њихов авион. Исте вечери, врбашани су их угостили у својим домовима, а већ следећег јутра започео је богат програм који су, уз помоћ локалне самоуправе, унапред испланирале професорке Снежана Шкрбић и Мира Бјекић, координаторке програма размене у врбаској Гимназији.

Првог дана организован је програм добродошлице у Свечаној сали Гимназије, а тим поводом присутнима се обратила и директорка школе – Татјана Кажић, која је истакла да ће се домаћини истински потрудити да њиховим гостима боравак у Србији буде што угоднији и да из наше земље понесу најлепше утиске. Цео програм – истакла је директорка – планиран је тако да се ученици из Лагонегра на занимљив начин упознају са српском историјом, традицијом и културом, а задатак да им помогну у томе добили су њихови домаћини који су их пратили у свим активностима.

Ученици су, током протеклих недељу дана, посетили све знаменитости нашег града, али и друге значајне локалитете у Србији. Са излета су се враћали уморни, али задовољни с оним што су видели, а као најлепше локације издвојили су Авалски торањ, Храм Светог Саве у Београду, Калемегдан, Виминацијум и Смедеревску тврђаву. Италијанске професорке су истакле да им се посебно допала војвођанска култура, и то првенствено Сремски Карловци, Петроварадинска тврђава, Нови Сад, Суботица и Палићко језеро. Интересантно је и то што су ученици имали прилику да посете Народну скупштину Републике Србије, те су и са тог места понели нова знања и лепе утиске.

Имајући у виду реакције гостију, несумњиво је да ће овогодишња размена свима остати у незаборавном сећању. Исто важи и за наше ученике, који су у мају месецу боравили у Лагонегру, у близини Напуља, где је реализован први део програма размене. Пре узвратне посете која се догодила протекле недеље, врбаске гимназијалце су у својим домовима угостили италијански вршњаци, па су тако и врбашани имали прилику да уживају у лепотама италијанског региона Базиликата, којем припада овај град. Током непуних десет дана, колико су боравили у Лагонегру, они су научили много о италијанској култури и историји, а програм је добио потпуни смисао када су се поновно састали са својим пријатељима у Врбасу и упознали их са својим културним наслеђем.

Овогодишња размена ученика симболично је завршена у Темишвару, још једном значајном културном и историјском центру за Србе. Помало тужни и меланхолични због краја који је уследио, ученици су се растали пуни позитивних утисака и лепих успомена. Програм у којем су учествовали испунио је сва њихова очекивања, па су и сами схватили какву прилику за усавршавање средњошколцима пружа „Интеркултура Србија“. Осим што су унапредили знање енглеског, они су савладали и основе језика својих домаћина, али не само то – што је још важније упознали су другу културу и начин живота својих вршњака из неког другог краја света. Напослетку, током интеркултуралних дружења ученици су стекли „пријатеље за цео живот“, а то је, уосталом, оно најважније што остаје након учешћа у програму размене.

Текст и фотографије: Младен Ђуричић, проф.

Related posts