За ученике врбаске Гимназије изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

У четвртак, 9. маја 2019. године, у сали биоскопа „Југославија“, за ученике наше школе премијерно је изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“. Представа је намењена ученицима свих разреда, а више од осамдесет њих одазвало се овом позиву и уживало у једночасовном драмском програму.

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ доноси кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Она се, такође, може посматрати и као поуздан историјски подсетник јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића на сцени је тумачио глумац Александар ДунићЋирко, у аутентичном костиму српских војвода који је израдио костимограф Борис Чакширанин.

Јанко Катић, образован за оно доба, говорио је добро турски и немачки језик, био је званични преводилац Карађорђу и један од његових највернијих сарадника и следбеника – све до преране погибије уочи Боја на Мишару, 1806. године. Представа је – према речима Александра Дунића – настала као подсетник на чувеног војводу и све друге славне јунаке наше славне прошлости у којој су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Related posts