Бојана Радојевић проглашена за најбољег младог карикатуристу на 52. конкурсу „Пјер“

Протекле недеље објављени су резултати 52. конкурса „Пјер“, који традиционално организују „Вечерње новости“. Реч је о награди за најбољу карикатуру која се додељује једном годишње, а установљена је давне 1967. године, по идеји Драгана Савића – једног од најпознатијих карикатуриста дневног листа „Борба“. Престижна награда, која је добила име по карикатуристи Пјеру Крижанчићу, додељује се дуже од пола века, а сваке године на конкурсу се издвоји неколико нових имена за која са сигурношћу можемо рећи да представљају будућност ове уметничке дисциплине. Тако се ове године међу њима нашла и Бојана Радојевић, ученица трећег разреда Гимназије „Жарко Зрењанин“ која је заслужено проглашена за најбољег младог карикатуристу.

Преко 300 радова који су пристигли на 52. „Пјер“, оцењивао је петочлани жири у саставу: Славимир Стојановић Футро, светски признати и награђивани дизајнер и предавач на Факултету примењених уметности; Владимир Кецмановић, лауреат награде „Меша Селимовић“ и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а; Бојан Љубеновић, уредник култне рубрике ТРН; Јелена Јововић, уредница издавачког сектора компаније „Новости“; и Лидија Обрадовић, генерални секретар „Вечерњих новости“.

Стручни жири имао је озбиљан и врло тежак задатак, будући да је на конкурс пристигло 312 карикатура, од укупно 108 аутора. У конкуренцији за награде била су 124 рада (међу којима су издвојена и дела шест младих карикатуриста), која ће чинити изложбу „Пјер“. Представљање радова организатори планирају за 18. децембар, када ће и лауреати бити овенчани признањима.

Карикатура „Дипломци“, Душана Смиљанића, издвојила се као најбоља новинска карикатура на овогодишњем конкурсу и овенчана је Златним „Пјером“. Одмах иза ње позиционирали су се радови „Слобода говораДејана Борковића, којем је додељен Сребрни Пјер, и „Свастика“, ветерана Душана Лудвига која је овенчана Бронзаним Пјером“.

Награда за портрет карикатуру, која носи име нашег прослављеног карикатуристе – Ранка Гузине, отишла је у руке Славише Шеврта, који је портретисао недавно преминулог сценаристу Гордана Михића, док је признање за младог карикатуристу добила Бојана Радојевић, ученица трећег разреда наше школе, за дело „Ван Гог“. Бојанин успех обрадовао је све гимназијалце, будући да је рад награђен у оштрој конкуренцији коју је чинио велики број младих карикатуриста из Србије.

Интересантно је, међутим, да ће поред Бојанине карикатуре на изложби бити приказан и рад Ленке Ђурђевац, ученице четвртог разреда Гимназије. То је – према речима њихове менторке, проф. др Силвие Јелачић – велики успех за нашу школу, јер ће из целе земље само шест младих аутора бити  представљено на 52. „Пјеру“. Од шесторо најбољих, врбаска Гимназија ће имати чак два представника и због тога смо веома поносни! Ову прилику користимо да честитамо ученицама и њиховој менторки, те да им пожелимо много успеха у даљем раду!

Више детаља о избору лауреата на 52. конкурсу „Пјер“ можете прочитати ОВДЕ.

Related posts