Гимназија у пилот пројекту полагања Државне матуре

Гимназија „Жарко Зрењанин“ део је првог пилот пројекта полагања Државне матуре, заједно са још стотину образовних институција у земљи. Пројекат је укључио педесет гимназија, 48 средњих стручних школа и три средње уметничке школе. Током три дана  ученици трећих разреда гимназије, обухваћени пилот пројектом, полажу три теста који ће им бити припрема пред такозвану „велику матуру“ која их чека као завршни испит на крају средњошколског образовања.

Пробу државне матуре обавиће 45 врбаских гимназијалаца, од 150 колико их похађа трећи разред. Државном матуром је планирано да сви ученици полажу српски језик и математику, а да се опредељују за предмет које ће полагати на основу свог избора даљег школовања. Они ће се налазити на листи општеобразовних предмета.

Према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја, матура се уводи у образовни систем 2022. године. Треба да представља важан корак ка квалитетнијем образовању. Један испит, исти за све ђаке, којим завршавају средњу школу, омогућиће објективну проверу њихових постигнућа. Експертски тим, састављен од  домаћих и стручњака из Европске уније, анализираће како су спроведена пилотирања.  Они ће дати препоруке за даље спровођење државне матуре. Велика одговорност у целом процесу свакако је и на наставницима и ђацима.

Текст и видео преузети са званичног сајта Телевизије „Бачка“

Related posts