Изложба у Педагошком музеју окупила бивше и садашње ученике Гимназије

У среду, 9. октобра, у Педагошком музеју у Београду, свечано је отворена изложбена поставка „Што љубав створи, то векове броји – 210 година Гимназије у Врбасу“. Реч је о сталној поставци која је настала као резултат успешне сарадње Гимназије и Градског музеја у Врбасу, а једна је од активности са којима се наставља обележавање великог јубилеја наше школе.

На свечаности која је приређена овим поводом, посетиоцима Педагошког музеја представили су се ученици и професори, а програм је започео обраћањем директорке Гимназије – Татјане Кажић, и помоћнице директора Педагошког музеја – Александре Миловановић. Оне су рекле нешто више о заједничкој сарадњи и значају који Гимназија има не само на нивоу покрајине, већ и читаве земље, а на њихове речи надовезала се начелница Одељења за друштвене делатности Општине Врбас – мр Мира Недић, рекавши да су гимназијалци и њихови професори одувек били понос своје средине и свог града.

У паузама музичког програма, који су за ову прилику припремали ученици Гимназије у сарадњи са проф. музичке културе – Драганом Ристић, гостима су се обратили аутори изложбе – мр Павле Орбовић и Снежана Шкрбић. Они су упознали присутне са садржајем поставке и изразили жељу да садржај изложбе представе широј публици. Како би у томе успели, они су се потрудили да изложбени панои буду доступни за читање путем QR кодова, и то на неколико светских језика. О томе како функционише овај савремени начин „кретања кроз изложбу“ посетиоци су открили уз помоћ својих „паметних телефона“, путем којих су могли да очитају QR кодове са изложбених паноа и Каталога изложбе који је за ову прилику објављен.

О издавачкој делатности школе на свечаности су говорили професори Љиљана Марић и Младен Ђуричић, аутори монографске публикације коју је Гимназија објавила поводом актуелног јубилеја. Они су представили публикацију која даје осврт на последњу деценију рада школе, што је обрадовало многе посетиоце који су матурирали у Гимназији баш у овом периоду. У том духу наставило се дружење и након отварања изложбе, када су бивши ученици и професори евоцирали успомене на школске дане и с радошћу се присећали минулих година.

Испунивши свој циљ, изложба је подсетила све присутне на најлепше године живота и саградила мост међу генерацијама које су младост провеле под старим школским пајасеном и са тог места пошле у свет. Самим тим, било је очекивано да овај топао јесењи дан протекне у најлепшем расположењу, које ће се – верујемо – пренети на све оне који обиђу Педагошки музеј у периоду од 9. до 23. октобра, када ће изложба бити отворена за посетиоце.

Напомена: Галерију фотографија са отварања изложбе можете погледати на Фејсбук страници школе.

Related posts