Специјална награда за математички постер Василија Вукашиновића на манифестацији „Дани математике у Новом Саду“

На „Математичкој галерији“, која је данас отворена у склопу манифестације „Дани математике“ на Природно-математичком факултету у Новом Саду, представљени су радови врбаских гимназијалаца настали у оквиру школског пројекта „Геометрија око нас“. Реч је о пројекту на којем се радило протеклих месец дана, а који су, у сарадњи сa ученицима, осмислили и реализовали професорка математике – Мира Бјекић и професор изборних програма – Младен Ђуричић.

Циљ пројекта био је да на креативан начин повеже наставне садржаје Математике и изборног програма Уметност и дизајн, а реализатори пројектних активности били су ученици првог разреда гимназије. Њихов задатак био је да, у склопу креативних активности, открију различите занимљивости о геометрији као грани математике која се бави проучавањем особина и међусобних односа просторних облика, те да (у другом делу пројекта) израде уметничке фотографије и дизајнирају постере инспирисане геометријским облицима у свом окружењу.

Иако су ментори првобитно планирали да пројекат буде презентован на нивоу школе, догодило се да они буду представљени и широј јавности, а потом и награђени од стране Друштва математичара Новог Сада. Наиме, осам ученичких радова које су ментори издвојили и послали на конкурс Природно-математичког факултета у Новом Саду, привукло је пажњу стручне комисије и иницирало позив да се ученици појаве на завршној свечаности овогодишњих „Дана математике“, односно – да њихови радови буду изложени у холу факултета у склопу„Математичке галерије“.

За труд и креативност коју су показали током рада на пројектним задацима, осам ученика похваљено је од стране Друштва математичара Новог Сада, а математички постер Василија Вукашиновића (Апстрактна математика) комисија је наградила специјалном наградом. Креативни постер овог ученика истакао се у конкуренцији од 150 радова са територије Републике Србије, а – према речима др Петра Ђапића – управо он је изазвао и највећу полемику међу члановима стручне комисије. Стога је одлучено да се Василију Вукашиновићу уручи специјална награда „Математичке галерије“, а дипломе су уручене и његовим менторима – професорки Мири Бјекић и професору Младену Ђуричићу.

Ова награда уследила је као резултат вишенедељног рада, а ученици су је пропратили громогласним аплаузом у амфитеатру Природно-математичког факултета. Она, такође, представља и додатни подстицај за последњу радну недељу у овом полугодишту – када је планирано отварање изложбене поставке која ће представити не само награђене, већ и друге најуспешнији радове настале у оквиру пројекта „Геометрија око нас“. Међу њима је издвојено преко двадесет ученичких радова, као и фотографија Илије Херинга која је, на школском нивоу, проглашена за најуспешнији рад настао на овом пројекту.

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф. математике

Related posts