Гимназијалци се у великом броју одазвали акцији добровољног давања крви

У Гимназији „Жарко Зрењанин” данас је одржана матурска акција добровољног давања крви. Лекари и особље Завода за трансфузију крви Војводине, потпомогнути члановима организације Црвени крст Врбаса, прикупљали су залихе крви од ученика завршних разреда наше школе. Сличне акције одржавају се и у другим средњошколским установама, а већ по устаљеној пракси претходе им припреме нових давалаца.

На овој акцији крв је дало двадесетак ученика четвртог разреда Гимназије. Организатори акција надају се да је међу њима знатан број нових чланова велике породице добровољних давалаца који ће наставити да исказују своју хуманост. Према речима Татјане Глушчевић, секретарке Црвеног крста Врбаса, највећи број данашњих вишегодишњих добровољних давалаца крви почели су са давалашвом управо у срдњошколском узрасту. Када се почне са давалаштвом, уколико су испуњавају здравствени услови, крв се може донирати до 65 године живота. Особе мушког пола могу да дају крв на свака три, а особе женског пола на свака четири месеца.

Представници Црвеног крста су упутили речи хвале за матуранте Гимназије, као и за представнике школе (Ану Перишић, проф. биологије; Младена Ђуричића, координатора Ученичког парламента; и Татјану Кажић, директорку школе) који су се потрудили око организације и помогли да матурска акција и ове године буде успешно спроведена.

Напомена: Делови текста преузети са званичног сајта ТелевизијеБачка

Related posts