Антикорупцијски час за гимназијалце успешно реализован у оквиру пројекта „Превенција и борба против корупције“

У среду, 17. априла 2019. у просторијама Гимназије „Исидора Секулић“ у Новом Саду, одржан је други по реду Антикорупцијски часПрекини ланац! Реци НЕ корупцији!“. Основни циљ ове активности било је побољшање разумевања јавности о теми корупције, али и едукација и информисање младих. Испред наше школе часу су присуствовали: Лазар Вајагић, Митар Купусовић, Марија Цветићанин и Марко Захорјански, које је пратио проф. српског језика и књижевности – Младен Ђуричић, а њихову групу предводила је просветна саветница ШУ Нови Сад – Соња Миладиновић.

Током једночасовних активности, које су углавном реализоване путем директног разговора са стручњацима, ученици су добили одговоре на многобројна питања и на тај начин су открили како могу препознати корупцију, коме је треба пријавити и постоји ли превенција од ове штетне друштвене појаве.

Едукативни час организован је у оквиру пројекта „Превенција и борба против корупције“ који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом и део је кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције.

Први Антикорупцијски час одржан је почетком месеца у Краљеву, док ће наредни бити одржани у Београду и Нишу током септембра ове године. Како су организатори најавили, матуранти ће већ од октобра имати прилике да стечена знања прошире и на факултетима, будући да ће се исте активности (у виду дебата и конференција) на јесен организовати и за студенте у четири универзитетска центра у Србији.

Напомена: Делови текста преузети су са званичног сајта РТС-а.

Related posts